Narrativ terapi

Jeg tilbyder følgende terapiformer;

Hvad er Narrativ terapi?

Narrativ terapi fokuserer på, hvorpå mennesker skaber og fortæller historier om deres liv. Narrativ terapi blev udviklet af familieterapeuterne Michael White og David Epston i 1980’erne. Grundlæggende handler narrativ terapi om at udforske og rekonstruere de historier, en person fortæller om sig selv og sine problemer for at skabe forandring.

Narrativ terapi forstår et menneskes liv som skabt af narrativer (fortællinger eller historier). Disse fortællinger skabes mellem mennesker og derfor ses mennesker ikke som individer, der kan forstås isoleret fra omverdenen. Vi lever gennem de historier, der giver mening for os.

En central del af narrativ terapi er at hjælpe personer med at genopbygge og omstrukturere fortællinger på en mere positiv og styrkende måde. Dette indebærer at udfordre gamle mønstre af tænkning og erstatte dem med nye perspektiver, der fremmer personlig vækst og trivsel.

Gennem de mange fortællinger, vi har om selv og vores liv, skaber vi vores identitet. Det er de dominerende fortællinger i samfundet, i vores kultur og i vores omgangskreds, der påvirker os og vi skaber mening i vores liv i kraft af de livsfortællinger, vi fortæller til os selv og andre.

Narrativ terapi har sin oprindelse i narrativ teori og låner den socialkonstruktionistiske grundantagelse, at livet er socialt og sprogligt konstrueret og vi bliver altså til som mennesker i kraft af vores egne og andres fortællinger om os selv og vores liv. Sammen skaber vi således verdenen, gennem vores måde at tale om den på.

Hvordan fungerer narrativ terapi?

I narrativ terapi udforskes og ændres de livshistorier og begivenheder, der har formet klientens opfattelse af sig selv og verdenen omkring ham/hendes. Dette handler om at identificere både positive og negative begivenheder, roller og relationer og forestillinger om skyld, skam eller hjælpeløshed. At udforske normer, kultur og magtstrukturer, samt klarlægge eventuelle diskurser. I narrativ terapi er der mulighed for at synliggøre diskurser og få forståelse for diskursers indflydelse på vores forståelse af os selv. Et fokus i narrativ terapi er på tidens gældende diskurser og på at synliggøre deres indflydelse på vores forståelse af os selv. Diskurser kan forstås som de meninger og værdier, der hersker i samfundet, om hvordan man bør være og leve. De kan få karakter af sandheder, som vi bruger til at afgøre, hvad der er den normale og ønskværdige måde at være på eller det modsatte. Men ved at udfordre disse vedtagne sandheder/usandheder kan man forholde sig kritisk til de herskende diskurser.

Målet med narrativ terapi er således at hjælpe dig med at genopdage dine ressourcer, styrker og muligheder og skabe en mere positiv og meningsfuld forståelse af dit liv.

Nogle af de centrale begreber i narrativ terapi er;

Eksternalisering; Klienten hjælpes med at adskille sig selv fra problemet, hvilket kaldes eksternalisering. Forudsætningen for eksternalisering er, at personen ved at bruge et andet sprog i sin fortælling får nuanceret sin oplevelse og beskrivelse af sig selv og sine relationer. Sproget er fundamentalt i fortællinger og er derfor et vigtigt aspekt i terapiformen.

Dekonstruktion; Klienten hjælpes med at dekonstruere de dominerende negative fortællinger, der kan påvirke selvopfattelse og adfærd. Dette indebærer at analysere, hvordan disse fortællinger er blevet konstrueret og hvordan de påvirker klientens syn på sig selv.

Rekonstruktion; Klienten hjælpes med at skabe nye, mere positive og ressourcefulde fortællinger om livet. Dette kan omfatte at identificere undervurderede styrker, ressourcer og tidligere succeser for at opbygge en stærkere selvopfattelse. Modsætningen til eksternalisering ses, når vi som mennesker internaliserer problemer – vi gør det til en del af os selv og ser os selv som problemet. Der arbejdes med klientens identitet og muligheden for at forme nye livshistorier som et alternativ til de svære fortællinger, der hæmmer os som mennesker. Derigennem hjælpes klienten til at handle anderledes.

Udforskning af alternative perspektiver; Klienten opfordres til at undersøge alternative måder at forstå problemer på og udfordre fastlåste overbevisninger.

Styrkelse af selvopfattelse og handlingsmuligheder; Klienten styrkes i troen på egen evne til at ændre sin livssituation og tage kontrol over egen historie ved at identificere tidligere øjeblikke af modstand og vedholdenhed.

Fremtidig fortælling; Klienten hjælpes med at udvikle en positiv og ønskelig, fremtidig fortælling om livet, som kan fungere som en rettesnor for handlinger og beslutninger.

Bevidning; I terapien kan bevidning indgå, hvor et eller flere mennesker i klientens liv inddrages enten som samtaleemne eller ved fysisk tilstedeværelse og som en støtte i klientens fortællinger.

Narrativ terapi kan være en brugbar metode i forhold til fx;

Det er vigtigt at understrege, at mennesker er forskellige og derfor fungerer nogle terapeutiske metoder bedre for nogle mennesker, end for andre.

Kilder

Narrativ praksis af Michael White
Narrativ teori af Michael White
Terapifortællinger – narrativ terapi i praksis af Anette Holmgren
Komplekse traumers psykologi af Anette Holmgren